Професійна спільнота учителів громадянської та історичної освітньої галузі фахово продовжує свою роботу

19 вересня у приміщенні Миколаївського історико-краєзнавчого музею плідно працювала творча група колег-істориків. Взявши до відома інструктивно-методичний лист МОНу щодо викладання навчальних предметів/інтегрованих курсів у закладах загальної середньої освіти у 2023/2024 н.р., було обговорено історичний та громадянський аспект, запропоновано усій спільноті методичні рекомендації щодо особливостей викладання. Також учителі з педагогічним званням поділилися своїми критеріями оцінювання навчальних досягнень учнів з різних видів діяльності.

«Той, хто не любить своєї країни, свого народу-не може любити нічого»-саме цими словами Дж. Байрона розпочала презентацію свого історичного дослідження заст. директора Миколаївського ліцею Галина Пурій. Цікава добірка світлин, витяги з історичних документів, копія світлин та репродукцій картин вимальовували розповідь про непересічну особистість графа Станіслава Скарбека. Присутні були щиро захоплені доробком Галини Степанівни, активно коментували. Роман Сколоздра як гість спільноти доповнив історичним матеріалом про меценатську діяльність графа на теренах Розвадова, Олександра Мандзій розкрила постать Станіслава Скарбека як яскравого, підприємливого, новаторського лідера раннього Нового часу в історії України. Кандидат історичних наук Ярослав Папуга прокоментував науково-пошукову роботу колег-істориків в контексті написання нарисів з історії Миколаївщини та високо оцінив презентаційний матеріал Г.Пурій. Очільниця музею Т.В.Тимків доповнила історією про Д.Січинського, який жив та працював в Дроговизькому інституті, прокрутила відомий твір «Чом, чом, земле моя», музику до якого написав композитор. Історик за освітою, а поет за покликанням – Є.Брич доповнив про Дроговизький аспект діяльності графа, зачитав свої поетичні твори історичного контексту. Марія Ганич – почесний гість спільноти, лірично розповіла про особисте життя Скарбека, прокоментувала книгу У.Кравченко «Хризантеми».

Було цікаво, повчально, корисно та продуктивно. У підсумку Галина Равліковська-голова професійної спільноти Стрийського району рекомендувала використати цей матеріал на уроках історії рідного краю у 9 класах. Галина Пурій як автор дозволила використовувати свою інтелектуальну власність для якнайглибшого пізнання історії.

Тільки разом, спільною працею, в єдності можна вивчати та творити історію!